Варіанти планування кухні
Якщо ви зупинилися на класичному варіанті кухні, то слід врахувати наступні деталі.
Розташування кухні по 3-м стінах (так званий П-подібний варіант планування кухні) доречний, якщо одна зі стін довжиною більше 4-х метрів, інакше кухня буде виглядати громіздко і на ній буде недостатньо місця для комфортного пересування.
Варіант кутовий або Г-образного планування кухні підходить практично для всіх приміщень.
При цьому глибина нижніх ящиків (баз) не повинна бути менше глибини навісних полиць на короткій ділянці стіни.
Крім того, якщо миття або духова шафа ставиться в кут, то база для них займе відстань 1,05-1,1 м по кожній стіні. До того ж витяжка над варильної поверхнею виглядає дуже громіздко, і такий варіант розташування підходить тільки для великого приміщення.
Для більш раціонального використання кута рекомендується стикувати частині кухні під прямим кутом і так звану, кутову базу проектувати з дверкою не менше 45 см по ширині.
Відстань від раковини до варильної поверхні має бути не менше 30 см, а від варильної поверхні до стіни або стінки високої бази – не менше 5 см.
Не рекомендується розташовувати розетки на стіні над варильною поверхнею і миттям, або треба робити їх закритими.
Якщо обраний вбудований холодильник, то треба врахувати те, що колонка під нього на маленькій кухні буде виглядати громіздко, а також те, що його обсяг дещо менше обсягу звичайного холодильника тих же габаритів.
Відстань від робочої поверхні стільниці до нижнього краю полиць повинно бути в межах 52-55 см. Це найбільш комфортний розмір з точки зору ергономіки.