Найважливіше при облаштуванні кухні
Кухня – обличчя жінки. Саме тут ми проводимо більшу частину часу, перебуваючи в постійних пошуках кулінарних шедеврів і прагненні побалувати домочадців чим-небудь смачненьким. Затишна, практична і естетично облаштована кухня є джерелом натхнення її господині, підвищує апетит у членів сім’ї, що обідають, а гостям, які прийшли на кухню, може багато розповісти про характер і натуру домогосподарки.
Створюючи інтер’єр кухні, важливо пам’ятати, що краса, в першу чергу, повинна ототожнюватися із зручністю. Слід раз і назавжди відмовитися від покупки красивих, але нефункціональних предметів інтер’єру кухні. Наша кухня повинна бути особливою, предметом гордості перед гостями, а не ергономічно-нудним житлом кухарки.
Для зручності роботи, зниження трудових витрат і підняття настрою необхідно правильно вибрати кухонні меблі, розподіляючи заздалегідь робочі місця зі стадіями технологічного процесу. Починати облаштування кухні потрібно з грамотно продуманого планування, що відповідає вимогам комфортності і функціональності. Кухню умовно можна розділити на три зони: обідню, робочу і зону проходу, кожна з яких повинна бути облаштована відповідно до законів економії вільного простору.
Серцем кухні є робоча зона, в якій розміщені столи для оброблення продуктів, місця для їх зберігання, обладнання для приготування їжі. Фахівці дають кілька корисних порад щодо правильного розміщення всього цього різноманіття. Сусідами холодильника, плити і раковини повинні бути обробні столи, які в сукупності утворюють так званий робочий трикутник, в вершинах якого знаходяться технологічні процеси: приготування їжі – оброблення – зберігання. Комфортною площею робочого трикутника вважається метраж в діапазоні 4-7 квадратних метри: не доведеться постійно бігати від холодильника до раковини і плити, але і не виникне неприємного відчуття тісноти. Підходи до столів і техніки повинні бути вільними. Робочий стіл рекомендується вибирати таким, щоб його габарити були зручними при експлуатації: завдовжки від 1 до 1,3 метрів, шириною 0,7 – 0,8 метри. При цьому важливо, щоб відстань від кришки столу до ліктя зігнутої руки було 20 – 25 см. Виставляючи ряд навісних шаф, переконайтеся, що їх верхня полиця знаходиться не вище 175 см від підлоги.
Влаштовуючи робочий простір, доцільно для зручності при приготуванні страв розташувати на стаціонарне положення меблі та техніку з посудом, продуктами і напівфабрикатами зліва від робочого стола, а інструменти, обладнання та іншу техніку – справа. Піклуючись про естетичну складову кухні, вибирайте колір меблів і стиль їх виконання відповідно до власного смаку, щоб не довелося страждати тривалий час від дискомфорту, принесеного гарнітуром, купленим у комісійному магазині.
Вибір меблів і техніки для кухні – процес відповідальний, не терпить поспішних рішень. Віддавайте перевагу при виборі меблів для кухні красивим і плавним формам, натуральним матеріалам і сучасному дизайну. Правильно облаштована кухня, дбайливе і акуратне поводження з нею гарантує віддану службу її довгі роки.